Blauwalgen zijn geen algen maar bacteriën. De meeste soorten zijn blauwgroen van kleur. Overlast door blauwalgen ontstaat meestal bij warm weer in voedselrijk water. De blauwalgen groeien namelijk optimaal bij een temperatuur tussen 20 en 30 ºC.

Blauwalgen komen vooral voor in zoet stilstaand water zoals vijvers, maar ook in zwemplassen. Ze drijven aan het wateroppervlak en vormen zo een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben dan sterven ze af. Zo ontstaat een groenachtige, stinkende brij. Door de groene brij komt er minder licht in het water. Door de afbraak en gebrek aan licht komt er minder zuurstof in het water en kunnen ook vissen en andere waterdieren doodgaan.

Blauwalgen produceren giftige stoffen. Deze zijn schadelijk voor mensen en dieren. Vaak voorkomende klachten zijn huiduitslag, hoofdpijn, koorts en maag-/darmproblemen. Kleine kinderen kunnen er eerder last van krijgen omdat ze regelmatig bij het zwemmen wat water binnen krijgen.

Controle van de waterkwaliteit

Het officiële zwemseizoen voor natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode wordt minimaal een keer per maand de waterkwaliteit gemeten van de aangewezen zwemlocaties in Zuid-Holland, waaronder de Zoetermeerse Plas (Noord Aa). Hier worden op 3 plekken monsters genomen: bij het zwemstrand, de speelvijver en het naaktstrand. De controle gebeurt door het Hoogheemraadschap van Rijnland in opdracht van de Provincie. Het water wordt vooral onderzocht op ziekteverwekkende bacteriën en de aanwezigheid van blauwalgen of andere giftige algen.

Oplossingen voor de langere termijn

Blauwalg is een actueel probleem in de Zoetermeerse Plas. Er zijn verschillende experimenten uitgeprobeerd om van de blauwalg af te komen. Op dit moment loopt het project 'Ons Blauwe Goud'. Meer hierover leest u op www.rijnland.net | Ons Blauwe Goud. Dit project probeert ervoor te zorgen dat er geen blauwalgen ontstaan in de Zoetermeerse Plas.