Uiteindelijk zijn we er toch voor elkaar!

Er zijn veel ouders deze woensdagochtend bij de ouderkamer van de Regenboogschool. Veel moeders komen hier ieder week samen om elkaar te ontmoeten en om te leren. Maar het is ook het moment dat ze Coby Bosker vragen kunnen stellen over allerlei zaken waar ze hulp bij nodig hebben. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een bijdrage van de Stichting Leergeld. En indien nodig kijkt ze mee bij de belastingtoeslagen of zaken over de zorgverzekering.

"In het begin werd ik gepresenteerd als schuldhulpmaatje. Dat ben ik ook, maar mezelf zo presenteren werkte niet. Wat wel werkt is dat ik er ben om ze te helpen met een fiets of een computeraanvraag." Coby is 1 van de 80 vrijwilligers die namens Schuldhulpmaatje Nederland actief zijn in Zoetermeer. Naast een opleiding als schuldhulpmaatje is ze ook getraind als assistent bewindvoerder en heeft ze in theorie en praktijk kennis opgedaan op allerlei gebieden.

Het kostte haar tijd om het vertrouwen te krijgen. Nu is ze een bekend gezicht en heeft ze dat vertrouwen gewonnen. "Ik vind het belangrijk om die band op te bouwen. Ik sta naast mensen die hulp nodig hebben. Mensen hebben dat vertrouwen nodig voor ze hulp vragen bij financiële problemen waar ze mee te maken hebben. Maar als je met ze meeloopt in het proces, dan wordt het anders. Je kunt mensen dan goed op weg helpen. Zo krijgen mensen weer rust en stabiliteit in hun eigen levens."

Coby heeft heel haar leven al vrijwilligerswerk gedaan. Wat ze nu doet vindt ze fijn omdat ze dit kan doen in haar eigen tijd en met eigen cases. Ze is op woensdagochtend dus te vinden bij de Regenboogschool. Maar daarnaast varieert het heel erg. Nu is ze 40 uur per week met iemand bezig, maar gemiddeld besteed ze 20 uur per maand aan haar vrijwilligerswerk. En niet alleen op school. Ook komt ze soms bij de mensen thuis als mensen zich daar fijner of veiliger voelen. Soms is het ook makkelijker als er bijvoorbeeld beter inzicht nodig is in de brieven die mensen thuis hebben gekregen.

"Ik krijg er mooie contacten voor terug. En ik ben blij dat ik anderen kan helpen zodat ze weer meer betrokken kunnen zijn bij de maatschappij. Uiteindelijk zijn we er toch voor elkaar."

Ze komt veel problemen tegen. Maar merkt op dat er eigenlijk ook heel veel goed gaat. "Mensen moeten tegenwoordig alles maar weten. Bijvoorbeeld dat je een boete kunt krijgen als je niet aangeeft dat je wat bijverdient. En dat weten mensen soms echt niet. Maar mijn ervaring is dat veel mensen de intentie hebben om het goed te doen. Dat wordt weleens vergeten. Wat zou helpen is als instanties wat vaker zouden afwijken van protocollen. Alles moet altijd langs de lijntjes lopen, terwijl levens dat zelden doen. De menselijke betrokkenheid is soms ver te zoeken."