Edisonpark, voorheen bekend als Kwadrant B&F, ligt tussen de Australiëweg, de Oostweg, de Van der Hagenstraat en de Zegwaartseweg.

De Ontwikkelcombinatie, bestaande uit AM B.V., Dura Vermeer Bouw Zuid West B.V., Synchroon B.V. en de gemeente Zoetermeer, werken aan een plan voor de bouw van 550 woningen in het Edisonpark. Daarnaast ontwikkelt De Goede Woning, in samenwerking met de gemeente, 16 woningen voor jongeren met een beperking. De gemeenteraad heeft op 8 juli 2024 groen licht gegeven voor deze plannen en heeft het stedenbouwkundigplan vastgesteld. Het college kan nu verder met de realisatie van 540 woningen in een groen-stedelijke omgeving.

De gemeenteraad heeft op 8 juli 2024 groen licht gegeven voor deze plannen en heeft het stedenbouwkundigplan vastgesteld. Het college kan nu verder met de realisatie van 540 woningen in een groen-stedelijke omgeving.

Ontwerp

Edisonpark biedt een woningaanbod dat aansluit op de behoeften van de toekomst. Het ontwerp bestaat uit veel groen, met ruimte voor fietsers en voetgangers. Om het gebied autovrij te maken, worden de auto's aan de noord- en zuidzijde geparkeerd. Hiervoor wordt Edisonstraat 'geknipt' en verkeerskundig aangepast.

Artist impression Edisonpark

Inloopbijeenkomst op 12 november 2024

Op 12 november 2024 vond een inloopbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst informeerden de gemeente en de Ontwikkelcombinatie geïnteresseerden over verschillende thema's van het project Edisonpark, zoals de ruimtelijke procedure, mobiliteit, het ontwerp en de inrichting van de openbare ruimte, en het proces en de planning van het project. Ook beantwoordden de organisatoren vragen van de aanwezigen.

Bekijk hieronder enkele foto's van de bijeenkomst, waaronder een beeld van de maquette van het project.

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Edisonpark, meldt u aan voor de nieuwsbrief via www.edisonpark-zoetermeer.nl.

Ambitiedocument

De raad heeft in maart 2018 het ambitiedocument voor deze locatie vastgesteld en de opdracht aan het college gegeven om op basis hiervan in gesprek te gaan met marktpartijen over de ontwikkelingen. De ontwikkelcombinatie Edisonpark, bestaande uit AM, Dura Vermeer Bouw Zuid West en Synchroon, heeft een stedenbouwkundig plan voor Edisonpark opgesteld. Het schetsplan voldoet aan het ambitiedocument en is op 14 juli 2020 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Na de participatie kan het stedenbouwkundig plan worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Meer informatie over de inhoud van het plan kunt u vinden op de website www.edisonpark-zoetermeer.nl.

Woningbouwambitie raad

De woningbouwplannen dragen bij aan de ambitie van de gemeenteraad om in de komende 10 tot 15 jaar tenminste 700 woningen per jaar bij te bouwen. Daarnaast zorgen deze plannen voor doorstroming binnen Zoetermeer. Met de ontwikkeling van Edisonpark wordt de woningvoorraad gedurende de komende jaren aangevuld met circa 550 woningen.

Artist impressions Edisonpark

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over de ontwikkelingen in het gebied Edisonpark.

Ruimtelijke procedure

Wat houdt de ruimtelijke procedure precies in?

De BOPA-procedure betreft een wijziging van de bestemming van het gebied. Bewoners hebben de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen deze wijziging.

Hoe past het nieuwbouwproject binnen het huidige bestemmingsplan?

Het nieuwbouwproject past niet binnen het huidige bestemmingsplan. Daarom willen we de bestemming van het gehele gebied aanpassen naar 'wonen'.

Hoe wordt er rekening gehouden met de huidige woonomgeving en het karakter van de buurt?

We houden rekening met de visie op de Zegwaartseweg en hebben een stedenbouwkundig plan opgesteld. Dit plan is zorgvuldig ontwikkeld, met nadrukkelijke aandacht voor de bestaande omgeving en het karakter van de buurt.

Welke wijzigingen worden er aangebracht in het bestemmingsplan?

De bestemming van het gebied wordt aangepast naar 'wonen'. De procedure voor het omgevingsplan en de omgevingsvergunning start in het vierde kwartaal van 2024.

Welke stappen zijn al gezet in het proces, zoals de goedkeuring door de gemeenteraad?

De gemeenteraad heeft het stedenbouwkundig plan al goedgekeurd. Op 8 juli 2024 gaf de gemeenteraad groen licht voor 540 woningen in een groen-stedelijke omgeving. Daarnaast heeft de gemeenteraad ruimte gereserveerd voor de Edisonboog, waar in de toekomst een besluit over genomen kan worden.

Hoe wordt omgegaan met de participatie van bewoners en bedrijven?

Er is sinds 2018 een participatieproces met een vastgelegd ambitiedocument. Op 12 november 2024 wordt er een informatieavond georganiseerd voor bewoners en bedrijven in de omgeving, specifiek gericht op de BOPA-procedure.

Welke mogelijkheden hebben omwonenden om bezwaar te maken of invloed uit te oefenen op de plannen?

Bewoners kunnen bezwaar maken tegen de BOPA-procedure. Als ze het niet eens zijn met de uitkomst van het bezwaar, kunnen ze in beroep gaan, of zelfs hoger beroep instellen.

Hoe worden de belangen van bedrijven in de buurt meegenomen in de procedure?

We voeren gesprekken met bedrijven in de omgeving om hun wensen en zorgen te inventariseren. Het is belangrijk dat de gemeente tijdig informatie verstrekt, bijvoorbeeld over wijzigingen in de LZV-route, de Edisonstraat en andere relevante onderwerpen.

Bomenkap

Wat vooraf ging aan de bomenkap in Edisonpark

We begrijpen dat de bomenkap in het nieuw te ontwikkelen gebied Edisonpark impact heeft. De kapvergunning is aangevraagd uit veiligheidsoverwegingen. De gemeente heeft in het gebied eerder een noodkap moeten uitvoeren, omdat bomen en takken omvielen, soms met schade tot gevolg. Dit verzwakte de overgebleven bomen, waardoor verdere kap noodzakelijk werd.

De bomenkap is uitgevoerd onder de voorwaarden van een tijdelijke natuurontheffing. Voorafgaand aan de kap is er zorgvuldig ecologisch onderzoek gedaan door een interne ecoloog en een onafhankelijk ecologisch onderzoeksbureau. Deze onderzoeken richten zich op soorten die beschermd zijn onder de Omgevingswet, zoals broedvogels en nesten in bomen en langs de slootkant. Tijdens deze veldbezoeken zijn geen beschermde flora of fauna aangetroffen. Daarnaast heeft Stichting Egelopvang Zoetermeer het gebied geïnspecteerd, waarbij geen egels zijn waargenomen.

In het gebied komt straks veel ruimte voor groen en biodiversiteit. We streven ernaar om dit jaar nog nieuwe bomen aan te planten. Dit gebeurt aan de randen van het gebied, zodat de bouw van de 550 woningen niet wordt belemmerd. De bomen binnen het gebied worden per fase aangeplant bij het woonrijpmaken van de grond. Zo krijgt biodiversiteit in Edisonpark straks zeker een plek.

De bomen die recentelijk zijn gekapt bij de Edisonstraat worden ter plaatse versnipperd. Een klein deel van de houtsnippers wordt hergebruikt binnen Zoetermeer, het merendeel wordt afgevoerd naar een gespecialiseerde verwerker. Het klopt dat er nog één boom overeind staat: een sequoia. Deze bijzondere boom blijft behouden en krijgt een plek binnen het project Edisonpark.

Waarom is de bomenkap noodzakelijk voor dit project?

De bomenkap is noodzakelijk voor de veiligheid. In het verleden zijn 3 bomen omgevallen, wat gevaarlijke situaties heeft veroorzaakt. We hebben eerder al een noodkap uitgevoerd aan de Edisonstraat, maar het blijkt dat we ook in het gehele gebied bomen moeten kappen. Het kappen van bomen die om kunnen vallen, zorgt ervoor dat de andere bomen minder wind vangen, waardoor zij ook gevaarlijk kunnen worden.

Worden er nieuwe bomen of groenvoorzieningen aangeplant als compensatie voor de bomenkap?

Ja, er zullen nieuwe bomen worden aangeplant als compensatie.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat de biodiversiteit niet wordt aangetast door de bomenkap?

We zullen zo snel mogelijk nieuwe bomen aanplanten en de omgeving zo groen mogelijk houden. Daarnaast hebben we een natuurontheffing tot 2026 en houden we rekening met de ecologie, onder andere door veldbezoeken.

Wanneer en hoe vindt de bomenkap precies plaats, en welke overlast kan dit veroorzaken?

De bomenkap zal plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2025. Ons uitgangspunt is om de overlast voor de omgeving tot een minimum te beperken.

Zijn er beschermde diersoorten of nesten in de te kappen bomen, en hoe wordt hiermee omgegaan?

Er zijn geen beschermde diersoorten of nesten aangetroffen in de te kappen bomen.

Is er overleg geweest met omwonenden of andere partijen over de kap van de bomen en het behoud van het groen?

Er is een vergunning aangevraagd voor de bomenkap, en hier is geen bezwaar tegen ingediend door de omgeving.

Wat zijn de gevolgen van de bomenkap voor de luchtkwaliteit en het leefklimaat in de buurt?

De bomenkap zal geen aanzienlijke gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit of het leefklimaat. Bovendien zullen we op tijd nieuwe bomen terugplanten.

Kunnen bewoners of bedrijven invloed uitoefenen op de plannen voor de bomenkap?

Er is geen bezwaar ingediend tegen de kapvergunning, waardoor bewoners of bedrijven op dit moment geen invloed kunnen uitoefenen.

Mobiliteit

Wat gebeurt er met de Edisonstraat en de verkeersafwikkeling?

De Edisonstraat wordt 'geknipt' om een autoluwe woonwijk te creëren. Het verkeer wordt omgeleid en er komt parkeergelegenheid aan de noord- en zuidzijde van de straat.

Wordt de Edisonboog alsnog gerealiseerd?

Op dit moment is er ruimte gereserveerd voor de Edisonboog, maar er zijn nog onderzoeken nodig en een definitief besluit van de gemeenteraad moet later worden genomen. De werkzaamheden voor het project zullen hierdoor niet worden belemmerd.

Hoe wordt de verkeersdruk op omliggende wegen verminderd?

Er zijn verschillende verkeerskundige aanpassingen gepland in de omgeving. Na deze aanpassingen zal het verkeer worden omgeleid om de verkeersdruk op omliggende wegen te verminderen.

Zijn er extra voorzieningen voor fietsers en voetgangers?

Ja, het ontwerp voorziet in voldoende ruimte voor zowel fietsers als voetgangers.

Hoe wordt de verkeersveiligheid in de buurt gewaarborgd, vooral voor voetgangers en fietsers?

Er worden verschillende maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren, zoals hoogteverschillen tussen het fiets- en voetpad en duidelijke afscheidingen om fietsers en voetgangers van elkaar te scheiden.

Is er voldoende parkeergelegenheid voorzien voor de nieuwe bewoners en bezoekers?

Ja, er wordt voldoende parkeergelegenheid voorzien voor zowel de bewoners als de bezoekers.

Hoe zal het openbaar vervoer naar het gebied worden aangepast of uitgebreid?

Er zal een nieuwe bushalte in de buurt komen, waarschijnlijk aan de Zegwaartseweg, om het openbaar vervoer naar het gebied te verbeteren.

Komt er een parkeerdruk op de omliggende wijken, en zo ja, hoe wordt dit opgelost?

Er wordt geen parkeerdruk verwacht op de omliggende wijken.

Zijn er plannen voor laadpalen voor elektrische auto's?

Ja, er zijn plannen om laadpalen voor elektrische auto's te installeren. Dit wordt later verder uitgewerkt.

Ontwerp en inrichting van de openbare ruimte

Hoe wordt duurzaamheid in het ontwerp gewaarborgd?

Duurzaamheid wordt geïntegreerd in het ontwerp door het gebruik van energiezuinige woningen, veel groenvoorzieningen en het creëren van een autovrij gebied met parkeervoorzieningen aan de randen.

Wat is Villa Eigenwijze?

Villa Eigenwijze bestaat uit 16 appartementen, bestemd voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Hoe wordt het groen in de wijk ingericht?

Het ontwerp bevat veel groen, waarbij we de groen-stedelijke visie volgen.

Zijn er plannen voor recreatie- en speelruimten in het gebied?

Ja, er komen genoeg speelplekken voor kinderen in de wijk. Ook zal het water dat door het gebied stroomt bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de omgeving.

Welke voorzieningen komen er voor de buurt, zoals groenvoorzieningen, speelplaatsen of sportvelden?

Zoals eerder genoemd, zullen er voldoende speelplaatsen komen voor kinderen. Wat betreft groenvoorzieningen krijgt de wijk veel bomen, en bepaalde woningen zullen ook beschikken over een gemeenschappelijke tuin.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat de openbare ruimte aantrekkelijk en toegankelijk blijft voor iedereen?

We hebben de toegankelijkheidsraad betrokken bij het project en gesprekken gevoerd over de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Er worden verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de ruimte voor iedereen bereikbaar en aantrekkelijk is.

Worden er maatregelen genomen om overlast, zoals geluidsoverlast, te beperken?

Ja, er wordt hoogbouw gepland in de schil van de wijk. Deze zal dienen als geluidsscherm voor de woningen erachter. Het uitgangspunt is dat er geen geluidsoverlast mag zijn voor de bewoners.

Komen er voldoende voorzieningen zoals winkels, scholen en gezondheidszorg in de buurt?

Er worden geen nieuwe winkels, scholen of gezondheidszorgvoorzieningen in het gebied gerealiseerd. Deze voorzieningen zijn echter al aanwezig in de directe omgeving, zoals in de wijken Palenstein en Oosterheem.

Zal het project ook groene daken, zonnepanelen of andere milieuvriendelijke technieken bevatten?

Ja, we willen zoveel mogelijk milieuvriendelijke technieken toepassen, zoals groene daken en zonnepanelen. De exacte invulling van deze technieken wordt verder uitgewerkt.

Proces en planning

Wat is de planning voor de bouw van de woningen?

Het terrein wordt in 2025 bouwrijp gemaakt, waarna de daadwerkelijke bouw in 2026 van start gaat.

Wanneer begint de eerste fase en hoe worden de 4 fasen opgedeeld?

De werkzaamheden voor de eerste fase, om de grond bouwrijp te maken, beginnen volgend jaar. Het project wordt in 4 fasen uitgevoerd, waarbij elke fase apart wordt gepland.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Er wordt een informatieavond gehouden in november 2024, en u kunt de laatste updates volgen op de webpagina: www.zoetermeer.nl/edisonpark.

Wat is de totale looptijd van het project?

Het totale project duurt ongeveer 8 jaar.

Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in het proces?

De belangrijkste mijlpalen zijn het bouwrijp maken van het terrein en de start van de bouw. Elke fase heeft zijn eigen mijlpalen die apart worden uitgevoerd.

Hoe wordt er tijdens de bouwfase rekening gehouden met mogelijke overlast voor de omgeving?

We houden nauw contact met de omgeving en organiseren een informatieavond om de werkzaamheden toe te lichten en eventuele zorgen te bespreken.

Hoe wordt het terrein gebruikt tussen de bouwfases in?

Tussen de bouwfases 3 en 4 zullen we kijken naar de mogelijkheden voor tijdelijke voorzieningen. Daarnaast kijken we of we een bouwbord kunnen plaatsen.

Welke bedrijven en partijen zijn betrokken bij het project?

De Ontwikkelcombinatie bestaat uit AM B.V., Dura Vermeer Bouw Zuid West B.V. en Synchroon B.V.

Eerdere berichtgeving

Kwadrant B&F, het eerdere volkstuinencomplex, verandert in een nieuw woongebied. De locatie ligt tussen de Australiëweg, de Oostweg, de Van der Hagenstraat en de Zegwaartseweg. Het gebied heeft nu de naam Edisonpark.

Het college van burgemeester en wethouders wil voor de ontwikkeling van het project Edisonpark een overeenkomst tot grondverkoop sluiten met de Ontwikkelcombinatie, bestaande uit AM B.V., Dura Vermeer Bouw Zuid West B.V. en Synchroon B.V. Dit voornemen is op 7 april 2022 gepubliceerd in het Gemeenteblad.

Digitale informatiebijeenkomst en online enquête Edisonpark

Op woensdag 8 december 2021 organiseerde Ontwikkelcombinatie Edisonpark (AM, Synchroon en Dura Vermeer) samen met de gemeente Zoetermeer een digitale informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van het Edisonpark. U kunt hier het verslag lezen.

Bijeenkomst later terugkijken

Geïnteresseerden kunnen de bijeenkomst ook terugkijken op de website www.edisonpark-zoetermeer.nl. Reacties op de plannen konden tot uiterlijk 23 december 2021 worden verstuurd.

Online participatie Edisonpark op Doemee.zoetermeer.nl

Als aanvulling op de bijeenkomst was het ook mogelijk om online te reageren op enkele thema's van het plan, zoals architectuur, mobiliteit en inrichting van de openbare ruimte. Deze enquête was van 9 tot 23 december 2021 opengesteld via doemee.zoetermeer.nl. Bekijk hier de resultaten van de enquête.

Op de hoogte blijven

Degenen die graag op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen rondom Edisonpark, kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief via www.edisonpark-zoetermeer.nl.

Artist impression Edisonpark
Artist impression Edisonpark

Plan

Het plan bestaat uit circa 550 woningen, waaronder 94 sociale huurwoningen, 177 vrije sector koopwoningen, 206 middenhuur en vrije sector huurwoningen, 55 middenhuur zorgappartementen en 16 zorgappartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en/of autisme.

Ambitiedocument

De raad heeft in maart 2018 het ambitiedocument voor deze locatie vastgesteld en de opdracht aan het college gegeven om op basis hiervan in gesprek te gaan met marktpartijen over de ontwikkelingen. De ontwikkelcombinatie Edisonpark, bestaande uit AM, Dura Vermeer Bouw Zuid West en Synchroon, heeft een stedenbouwkundig plan voor Edisonpark opgesteld. Het schetsplan voldoet aan het ambitiedocument en is op 14 juli 2020 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Na de participatie kan het stedenbouwkundig plan worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Meer informatie over de inhoud van het plan kunt u vinden op de website www.edisonpark-zoetermeer.nl.

Woningbouwambitie raad

De woningbouwplannen dragen bij aan de ambitie van de gemeenteraad om in de komende 10 tot 15 jaar tenminste 700 woningen per jaar bij te bouwen. Daarnaast zorgen deze plannen voor doorstroming binnen Zoetermeer. Met de ontwikkeling van Edisonpark wordt de woningvoorraad gedurende de komende jaren aangevuld met circa 550 woningen.

Documenten