Maaien
Zoetermeer is een groene stad en dat willen we graag zo houden, maar het moet ook een veilige stad blijven. Zo is de stad aantrekkelijk voor mens en dier. In ons maaibeleid houden we uitgebreid rekening met biodiversiteit en veiligheid.
Biodiversiteit
Een stad waarin veel verschillende planten en dieren leven is gezond voor de mens. Planten en dieren zorgen bijvoorbeeld voor schone lucht, fris water en bestuiving van planten die voor ons eten zorgen. Kortom, meer biodiversiteit zorgt voor een gezondere stad. Om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg voedsel en leefruimte voor planten en dieren is, maaien we op de ene plek vaker dan op de andere plek. Ook voeren we voor het maaien een flora- en faunascan uit. Er wordt dan gekeken of er waardevolle dieren of planten in een gebied zijn en als dat zo is, wordt hier omheen gemaaid.
Bermen en gazons
Hoe vaak we maaien hangt af van het gebied. Het kan dus zo zijn dat aan de ene kant van het park een gazon wel gemaaid is, maar een berm aan de andere kant van het park niet.
Gazons, zoals grasvelden en speelveldjes worden regelmatig gemaaid. Bermen laten we bewust verwilderen. We maaien de meeste bermen maar twee keer per jaar en we doen dit in fases. Dit betekent dat niet overal tegelijk gemaaid wordt. Zo proberen we een zo lang mogelijke bloeiperiode te bereiken. Daarnaast slaan we ook bepaalde delen over die de hele zomer blijven staan. Zo vormt er zaad dat ervoor zorgt dat de bloemen ook het volgende jaar weer bloeien. Inheemse planten en bloemen krijgen hierdoor meer ruimte om te groeien en dieren, zoals insecten, meer ruimte om te leven.
Niet maaien is geen optie
Als we niet zouden maaien, verruigt de berm. Dit betekent dat er dan alleen nog grassoorten kunnen groeien en er inheemse planten, zoals de wilde orchidee verdwijnen. Dit willen we voorkomen. Daarnaast creëren we door te maaien een tweede bloeironde. Plekken die één fase gemaaid zijn, staan na ongeveer zes weken weer in bloei. Het lijkt misschien alsof er natuur verdwijnt door te maaien, maar dit is juist niet zo. Door te maaien en dit niet overal tegelijk te doen, zorgen we voor een langere bloeitijd en is er langer voedsel en beschutting voor dieren en insecten.
Veiligheid
We houden ook rekening met veiligheid. Op plekken waar hoog gras het zicht in het verkeer verslechterd, wordt vaker gemaaid. We noemen deze plekken ook wel zichthoeken bij bijvoorbeeld kruispunten, rotondes en voetgangersoversteekplaatsen. Vaker maaien bij zichthoeken is belangrijk voor de veiligheid en is geen probleem voor de natuur. Omdat er op andere plekken minder gemaaid wordt, blijft er genoeg leefruimte voor dieren over.
Wanneer en hoe vaak wordt er gemaaid?
Wanneer we maaien is afhankelijk van het seizoen, het weer en de behoefte van verschillende plekken in de stad. In het Jaarprogramma onderhoud ziet u wanneer u maaiwerkzaamheden kunt verwachten.
Grasaren
Een grasaar kan makkelijk in de vacht, neus, oren, ogen en tenen van uw huisdier terecht komen en zo het lichaam in kruipen. Dit kan voor pijnlijke klachten zorgen. De groei van grasaren kan de gemeente niet stoppen, maar we nemen wel maatregelen om ze te beperken. Naast wandelpaden die langs hoog gras liggen maaien we, een strook van een meter breed, vaker en korter dan op andere plekken. Dit verkleint de kans op grasaren. De maaimachines die we hier gebruiken verpulveren het gras, waardoor grasaren voor minder overlast zorgen. Zo hoeft het maaisel niet opgeruimd te worden.
Wat kunt u doen tegen grasaren?
- Let op als uw huisdier door gras loopt.
- Houdt uw huisdier aan de lijn.
- Controleer uw huisdier als deze buiten is geweest.
- Is een grasaar te zien? Verwijder deze dan met een pincet of ga naar de dierenarts.
Meer weten?
Heeft u een vraag over ons maaibeleid? Bekijk dan hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. U kunt een melding doen via Melding woon- en leefomgeving (openbare ruimte).