Nieuw kunstwerk voor Palenstein gekozen
In de zomer van 2025 moet dit nieuwe kunstwerk bij de Singel staan: One more cup of coffee for the road van kunstenaar Q.S. Serafijn in samenwerking met architect Jan Willem Terlouw. Een kunstwerk dat een landmark en ontmoetingsplek in één is. Geïnspireerd op het wereldse gebruik van het dagelijks samen koffiedrinken.
Samen koffie drinken
De wereld kent verschillende koffietradities. Nederlanders doen graag een bakkie. Italianen drinken hun espresso's staand aan de bar. Oostenrijk staat vooral bekend om zijn Kaffeehäuser (koffiehuizen) waar Oostenrijkers uren doorbrengen om de krant te lezen en nieuwe ideeën met anderen te bespreken. Een koffieceremonie in Ethiopië is een belangrijk onderdeel van het sociale en culturele leven van het land.
De koffiepot - de iconische Italiaanse percolator moka op een sokkel gehesen - staat voor het samenspel van culturele en sociale gewoonten rondom vele koffieculturen en de saamhorigheid die daarmee gepaard gaat. Met een percolator zet je op een eenvoudige manier heerlijke koffie. Geen fratsen met ingewikkelde apparaten, maar een eerlijk kopje koffie toegankelijk voor iedereen. En wie houdt er nu eigenlijk niet van een goede kop koffie, tijdens een moment van rust, genietend op het bankje met zicht op het water en tijd voor een praatje met wie dan ook?
Ontwerp
Het meters hoge kunstwerk is opgebouwd uit 2 onderdelen; de koffiepot en de sokkel. De koffiepot is eenvoudig en karakteristiek van vorm, alzijdig en daardoor van alle kanten goed herkenbaar. Het wordt uitgevoerd in een glanzend metaal en reflecteert de lucht en de omringende bebouwing van Palenstein. Onderdeel van de sokkel is een zitbank met uitzicht over het water en de wijk. De sokkel wordt bekleed met een duurzame houtsoort.
ONE MORE CUP OF COFFEE FOR THE ROAD is een ode aan de koffie, de koffiepot en het samenzijn.
Projectgroep van inwoners
Een projectgroep met inwoners heeft nagedacht aan welke wensen en eisen het kunstwerk in Palenstein moest voldoen. Ook kozen ze het werk van Q.S. Serafijn en Jan Willem Terlouw uit 59 andere ingezonden portfolio's. Samen met 3 andere kunstenaars werden er 4 voorstellen gepresenteerd. Het idee van Q.S. Serafijn en Jan Willem Terlouw sprak de projectgroep het meest aan. De projectgroep blijft het hele kunstproject betrokken.
Een inwoner uit de projectgroep: "Er komt gegarandeerd een degelijk, prachtig bruikbaar, onvergetelijk beeld in het centrum van de wijk te staan. Daar gaat heel Zoetermeer het over hebben... Een echte ontmoetingsplek!"
Kunstenaar Q.S. Serafijn
Tijdens de opdracht voor het maken van het idee overleed kunstenaar Q.S. Serafijn op 1 juni 2024. Jan Willem Terlouw zal, in samenwerking met de nabestaanden van Q.S. Serafijn, de uitwerking van het ontwerp en de uitvoering voortzetten.
Q.S. Serafijn was schilder, beeldhouwer en auteur. Met de overheid als opdrachtgever realiseerde hij diverse beelden in de openbare ruimte als de D-Toren in Doetinchem en de hond Mannes voor het station in Assen. Hij werd gezien als een lichtpunt op de academies waar hij les gaf, vanwege zijn positiviteit, intelligentie en humor.
Q.S. Serafijn: "Kunst is plezier. Dít is het plezier: problemen oplossen die er niet toe doen. Kunstenaars die denken dat hun werk van invloed is op het welzijn van de wereld zijn idioten. Niet goed bij hun hoofd, zoals ze bij ons thuis zeggen. Kunst is genot. Genot-voor-niks. Je blijft er gezond bij (als je geluk hebt). Maar vooral lossen kunstenaars problemen op die er niet toe doen. Dat is moedig."
Waarom een kunstwerk
Een kunstwerk kan veel betekenen. Het kan een ontmoetingspunt of een opvallend markeringspunt zijn. Het kan een verhaal of een betekenis hebben. Herkenning en verbondenheid geven tussen de mensen die de plek gebruiken. Een kunstwerk moet daarom goed afgestemd zijn op de omgeving.
Meer weten over kunst in de openbare ruimte van Zoetermeer? Kijk op www.zoetermeer.nl/kunst.