Ruimtelijke strategie Zoetermeer (RSZ)

Zoetermeer toen, nu en straks. Van dorpsgemeenschap toen tot een samenleving van ruim 128.000 inwoners nu. Een stad die nooit stilstaat. Welke ontwikkelingen zijn er in de stad die ervoor zorgen dat Zoetermeer nu en in de toekomst een plek blijft waar het fijn wonen, recreëren, werken en ondernemen is? De ontwikkelingen nu, hebben invloed op onze stad straks. Een stad waar iedereen zich welkom en thuis voelt en blijft voelen.

Logo ONS Zoetermeer, toen-nu-straks

Pop-up expo

De Pop-up-expo in het pand aan het Stadhuisplein 21 is per 12 juli 2024 gesloten voor publiek.

Zoetermeerders in gesprek op woensdag 27 maart en dinsdag 14 mei

De stad staat voor grote uitdagingen de komende jaren over de thema's zoals klimaat, wonen en leefomgeving. De Ruimtelijke Strategie bouwt voort op de in de Visie Zoetermeer 2040 vastgestelde hoofdlijnen. De strategie houdt rekening met de grote uitdagingen waar de stad de komende jaren voor staat als het gaat om thema’s zoals wonen, mobiliteit, energie, groen, economie en voorzieningen. De keuzes die we nu maken hebben invloed op de stad van straks. Dus welke ruimtelijke keuzes moeten we maken? En waarom? Welke alternatieven zijn er?

Uitkomsten 'Zoetermeerders in gesprek' (deel 1) op 27 maart 2024

Hier leest u de verslagen van de bijeenkomst van 27 maart met Stadmakers over de toekomst van Zoetermeer.

Verslagen 'Zoetermeerders in gesprek' 27 maart 2024

'Zoetermeerders in gesprek' (deel 2) 14 mei 2024

Op dinsdag 14 mei vond het gesprek 'Zoetermeerders in gesprek' (deel 2) plaats in de Pop-Up Expo aan het Stadhuisplein 21. Op deze avond stonden de volgende drie thema’s centraal:

  1. Zoetermeer als Sociale en gezonde stad
  2. Zoetermeer als Levendige stad
  3. Zoetermeer als Stad met een eigen verleden (erfgoed, trots, eigenheid)

Onder leiding van gespreksleiders gingen we per thema in gesprek over de vraag: Wat moet Zoetermeer doen op het gebied van ruimtelijke inrichting om ervoor te zorgen dat zij zich ontwikkelt tot een sociale/gezonde/levendige stad met een uniek eigen verleden?

Hoe verder?

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het eerste concept van de Ruimtelijke Strategie Zoetermeer. Dit concept wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en daarna aan de gemeenteraad. Op 11 september wordt het concept gepresenteerd aan de inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven tijdens Zoetermeerders in gesprek deel 3. Daarna is er tot eind oktober ruimte om feedback te geven op het concept. In december 2024 wordt de definitieve strategie aan de gemeenteraad gestuurd. Deze wordt in het eerste kwartaal van 2025 ter besluitvorming in de raadsvergadering behandeld, waarna de strategie als het goed is definitief is.

Achtergrondinformatie

De eerste stap was het ontwikkelen en vaststellen van de Visie Zoetermeer 2040. Dit is de langetermijnvisie op de sociale, economische en ruimtelijke ontwikkeling van Zoetermeer. De Visie is omvangrijk en kijkt ver vooruit. De gemeenteraad heeft daarom een 'strategische agenda' gekoppeld aan de Visie. In deze agenda maken we duidelijk waar we ons de komende jaren op richten, hoe zetten we de eerste stappen in de uitvoering van de Visie Zoetermeer 2040? De komende jaren zullen we deze agenda continu vernieuwen om de juiste prioriteiten te blijven stellen.

Ondertussen werken we ook aan de Ruimtelijke Strategie als onderdeel van de Visie Zoetermeer 2040. Waar de Visie Zoetermeer 2040 nog op hoofdlijnen is, brengt de Ruimtelijke Strategie in beeld hoe en waar we uitvoering gaan geven aan de Visie. Dit leidt tot verschillende 'beleidsprogramma's', waar we opgaven bij elkaar brengen. Eén van deze programma's is Woningbouw als aanjager en gaat over hoe wij de woningbouw zo goed mogelijk in kunnen zetten om stad sociaal vooruit te helpen.

Daarnaast werken we gericht ook aan bepaalde gebieden, zoals de Binnenstad, Entree en Meerzicht. Zo is duidelijk dat er veel ontwikkelingen tegelijk lopen, want onze stad staat nooit stil.