Ruimtelijke strategie Zoetermeer (RSZ)

Zoetermeer toen, nu en straks. Van dorpsgemeenschap toen tot een samenleving van ruim 128.000 inwoners nu. Een stad die nooit stilstaat. Welke ontwikkelingen zijn er in de stad die ervoor zorgen dat Zoetermeer nu en in de toekomst een plek blijft waar het fijn wonen, recreëren, werken en ondernemen is? De ontwikkelingen nu, hebben invloed op onze stad straks. Een stad waar iedereen zich welkom en thuis voelt en blijft voelen.

Achtergrondinformatie

De Ruimtelijke Strategie is het tweede deel van de omgevingsvisie van Zoetermeer. De omgevingsvisie heeft de Visie Zoetermeer 2040 als deel 1. Waar de Visie Zoetermeer 2040 nog op hoofdlijnen is, brengt de Ruimtelijke Strategie in beeld hoe en waar we uitvoering gaan geven aan de Visie. De omgevingsvisie is een wettelijke taak van de gemeente dat onder de Omgevingswet moet worden opgesteld.

De Ruimtelijke Strategie bouwt voort op de in de Visie Zoetermeer 2040 vastgestelde hoofdlijnen. En geeft antwoord op de grote uitdagingen waar de stad de komende jaren voor staat als het gaat om ruimte voor thema's zoals wonen, mobiliteit, energie, groen, economie en voorzieningen. De RSZ is geen optelsom van oplossingen, maar een toekomstbeeld voor de stad. Bekijk hier de Ruimtelijke Strategie.

Ruimtelijke strategie Zoetermeer 2040 (RSZ) - Stad in de Buurt!

De RSZ laat zien waar we als stad naar toe gaan als we de kansen en opgaven optimaal benutten. Ruimte voor woningen, voorzieningen en werk zoeken we vooral in de bestaande stad. Zo versterken we de best bereikbare plekken in de stad en zorgen we met de toevoeging ook voor vernieuwing van gebieden die nu sleets worden. In de centrale gebieden zoals Entree en de binnenstad wordt de meeste bebouwing toegevoegd. In de meeste rustige (suburbane) woonwijken vindt nieuwbouw vooral plaats in de winkelcentra, die hierdoor ook kunnen worden opgeknapt. Zo kunnen we het centrum laten groeien.

Visiekaart Zoetermeer: Stad in de buurt

In het beeld hierboven ziet u de kracht van Zoetermeer in één beeld gevangen. Een stad die dicht bij de grootste steden van Nederland ligt. Een stad met fijne buurten waar alles dichtbij is omdat zij compact is gebouwd rond alle voorzieningen die het stedelijk leven aantrekkelijk maken. En die tegelijk direct verbonden is met de rust en ruimte van het groene hart. Dat maakt Zoetermeer 'de stad in de buurt'.

10 strategische keuzes

Er worden 10 ruimtelijke strategische keuzes gemaakt voor de stad. Deze zijn:

  1. We versterken samen de kracht van de regio
  2. We bouwen binnen de bestaande stad en concentreren stedelijkheid
  3. We versterken de ruimtelijke identiteit van New Town Zoetermeer
  4. We realiseren een evenwichtige groei van wonen, werken, groen-blauw en voorzieningen
  5. We vergroten de aantrekkelijkheid van de bestaande wijken
  6. We benutten werklocaties beter en faciliteren werken in de wijk
  7. We zorgen voor een klimaatbestendige en natuurinclusieve stad
  8. We voeren regie op de energietransitie en ondergrond
  9. We stimuleren bewegen en ontmoeten
  10. We zorgen voor een bereikbare, gezonde en veilige stad

Ook wordt onderscheid gemaakt in de verschillende leefmilieus van de stad. De leefmilieus geven aan hoe verschillende gebieden zich gaan ontwikkelen. Bij elk leefmilieu hoort een omschrijving op verschillende thema's zoals sociaal, groen, mobiliteit en hoogbouw. Ook wordt in de Ruimtelijke Strategie een blik op de toekomst ná 2040 geworpen.

Participatie

Bij de totstandkoming van de Visie Zoetermeer 2040 en de Ruimtelijke Strategie is uitgebreid geparticipeerd. Bekijk hier het Participatieverslag van de Ruimtelijke Strategie.

Omgevingseffectrapport (OER)

Ook is in het kader van de Ruimtelijke Strategie een Omgevingseffectrapport (OER) gemaakt. In dit rapport zijn verschillende alternatieven onderzocht, waarbij de omgevingseffecten in beeld zijn gebracht. De uitkomsten hebben de uiteindelijke Ruimtelijke Strategie deels beïnvloed. Bekijk hier het Omgevingseffectrapport (OER).

Planning Ruimtelijke Strategie

Het concept ontwerp van de Ruimtelijke Strategie is met de gemeenteraad gedeeld en wordt daar besproken. Dit kan leiden tot wijzigingen en aanscherpingen. Dit wordt in februari en maart 2025 opgehaald en verwerkt zodat in april 2025 de Ontwerp Ruimtelijke Strategie ter inzage gelegd kan worden. De ter inzage legging bestaat dan naast het pdf-document ook uit een publicatie in het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet). Dit is een nieuwe manier van publiceren en onderdeel van de Omgevingswet. Deze publicatie is te vinden via omgevingswet.overheid.nl | Regels op de kaart.

Het is de planning om de ter inzage legging van 3 april tot 15 mei 2025 te doen. Informatie over de publicatie zal tegen die tijd verschijnen op de website en in het streekblad. Na de ter inzage legging worden de reacties gelezen en beantwoord, dit kan leiden tot aanpassing van de Ruimtelijke Strategie. De definitieve tekst en kaartbeelden worden in mei en juni verwerkt. In juli 2025 staat behandeling in de gemeenteraad op de agenda.

Logo ONS Zoetermeer, toen-nu-straks

Stadmakers

Stadmakers zijn we allemaal, door ergens te leven en onze dingen te doen maken we de stad. Tijdens de ontwikkeling van de Ruimtelijke Strategie is een 'Atelier Stadmakers' ontstaan dat zich actief heeft ingespannen om mee te denken over de toekomst van de stad. Wij zijn het Atelier Stadmakers dankbaar voor hun betrokkenheid, hun meedenken, inspireren en mee organiseren. Informatie over Atelier Stadmakers is te vinden via stadmakers.nl | Schatbewakers.