Toegankelijkheid - Ervaringsverhalen

Interview Greet en Prewien

Greet en Prewien zijn collega's van elkaar en werken bij de gemeente Zoetermeer. Zij zijn allebei doof geboren.

Toegankelijke werkplek

Een toegankelijke werkplek is voor Greet en Prewien erg belangrijk. Prewien: "Omdat we een auditieve beperking hebben, kunnen we moeilijker communiceren met collega's. Maar die communicatie is erg belangrijk om ons werk goed te kunnen doen." Greet vult aan: "Ik wil graag dat dove en horende collega's elkaar beter begrijpen. Zo voorkomen we misverstanden. Als collega's heel duidelijk articuleren, kan ik wel de helft van het gesprek volgen. Maar het is erg vermoeiend om zo geconcentreerd op iemands mond te letten."

Maar hoe maak je een werkplek toegankelijker?

Prewien: "Er zijn een aantal hulpmiddelen die ons, dove medewerkers, al erg zouden helpen. Voor de hand liggend is een tolk gebarentaal die niet alleen bij de vergaderingen aanwezig is, maar ook bij cursussen en het inwerkingstraject. Maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een speciale Microphone Kit: dit apparaatje vangt de gesprekken op en zet dit live om naar tekst op je mobiel. Zo kunnen dove en slechthorende collega's lezen wat er gezegd wordt." Volgens Greet zou het heel fijn zijn als collega's gebarentaal leren. "Als er gebarentaal gebruikt wordt, is er meer contact. Anders zit je in je eentje en voel je je steeds verder verwijderd van de rest van je collega's." Prewien vult aan: "Al leren collega's alleen maar de woordjes 'goedemorgen' en 'koffie' of 'thee'. Dan voelen wij ons meer welkom en op deze manier kunnen wij ook meedoen aan een gesprek." Greet: "Ik vind het belangrijk dat dove en horende collega's ook korte gesprekken kunnen voeren in de Nederlandse gebarentaal."

Tips voor een toegankelijkere stad

Prewien en Greet hebben ook nog een aantal ideeën om Zoetermeer toegankelijker te maken. Greet: "Er zijn bijvoorbeeld dove toneelspelers in Nederland. Het zou heel fijn zijn als deze dove toneelspelers ook komen optreden in het Stadstheater. Zo kunnen wij ook eens een voorstelling volgen. En het zou voor dove Zoetermeerse kinderen heel leuk zijn als er bij de voorleesmomenten in de bibliotheek een tolk aanwezig is. Zo kunnen dove kinderen ook meeluisteren naar een verhaal. Daarnaast zou ik het erg mooi vinden als Zoetermeerse scholen en werkgevers een cursus Nederlandse Gebarentaal aanbieden. Op school leren kinderen wel Duits, Engels en Frans, maar er zijn ook veel dove mensen op de wereld die begrepen willen worden."

Prewien: "Het is erg belangrijk dat er genoeg aandacht is voor medewerkers met een auditieve beperking. Kijk juist naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden."

Interview Pieter-Bas Graafland

Pieter-Bas Graafland woont sinds 3 jaar in Zoetermeer. Hij werkt bij bibliotheek Forum. "Ik houd me hier onder andere bezig met de nieuwsbrief. Ik ben verantwoordelijk voor de lay-out van de nieuwsbrief en zorg ervoor dat de aangeleverde stukjes mooi worden verwerkt. Ik werk graag met mensen en ik geniet ervan om samen met mijn collega na te denken over hoe we de nieuwsbrief zo leuk en interessant mogelijk kunnen maken."

Pieter-Bas doet ook vrijwilligerswerk: hij is assistent gymleraar voor gehandicapte kinderen. "Ik begeleid de kinderen en hou een oogje in het zeil. Daarnaast is het ook belangrijk om er voor de kinderen te zijn en naar ze te luisteren wanneer ze dat nodig hebben. Mijn vrijwilligerswerk doe ik met hart en ziel."

Een goede werkplek voor Pieter-Bas

"Mijn benen en linkerarm zijn verlamd, zo ben ik geboren. Ik zit in een rolstoel, dus het is belangrijk dat ik een toegankelijke werkplek tot mijn beschikking heb. Een tafel op instelbare hoogte is bijvoorbeeld belangrijk. En bij mijn werkplek heb ik uiteraard ook een rolstoeltoegankelijk toilet nodig dat groot genoeg is om mijn rolstoel in te kunnen draaien. Omdat ik maar met één hand kan werken, werk ik iets langzamer. De tijdsdruk moet voor mij dus minder hoog zijn."

Advies voor werkgevers

"Kijk goed naar wat een werknemer kan en nodig heeft om het werk te doen. Zorg dat er taken zijn die de werknemer leuk vindt, maar zorg ook voor genoeg uitdagingen en nieuwe kansen. Het is belangrijk om te kijken naar de persoon achter een beperking. Nu krijg je al snel een soort stempel, terwijl er veel meer achter iemand zit dan alleen een beperking. Kijk juist naar iemands motivatie om te werken en leren. Gelukkig zijn we hier in heel Nederland al goed mee bezig."

Aanvulling Joris

Joris Fabrie is werkbegeleider bij Middin (Werken met begeleiding Zoetermeer). Hij helpt jongeren met een beperking bij het vinden van een geschikte werkplek. Daarnaast begeleidt hij deze jongeren, waaronder Pieter-Bas, bij hun werk.

"Bij Middin begeleiden we cliënten met een beperking. We proberen de cliënten zo veel mogelijk weer mee te laten draaien in de maatschappij. We kijken samen naar waar hun sterke kanten liggen en wat ze graag doen. Vervolgens zoeken we een passende werkplek. De begeleiders helpen de cliënten bij wat ze nodig hebben in hun werk. Sommigen jongeren zijn inmiddels doorgestroomd naar zelfstandig werk!"

Interview Tim

Tim werkt als functioneel beheerder bij de gemeente Zoetermeer. Tim heeft gehoorproblemen en Asperger. Asperger is een vorm van autisme.

Kantoortuin

"Ik werk sinds 2 jaar als functioneel beheerder bij de gemeente. Als collega's een technisch probleem hebben, maken ze hier een melding van. Ik handel deze meldingen af. Vroeger werkte ik liever in een rustige, eigen kamer met alleen mijn directe collega's. Maar nu werk ik op een kantoortuin, dus dat was wel even wennen. Vanwege mijn gehoorproblemen ben ik gevoelig voor alle geluiden om me heen. Maar met een gehoorapparaat gaat het goed en ik ben inmiddels ook gewend geraakt aan de kantoortuin. Als ik me echt moet concentreren doe ik een koptelefoon op."

Goede begeleiding

"Toen ik bij de gemeente kwam werken, werkte ik op de personeelsafdeling. Ik had een hele betrokken leidinggevende, met wie ik elke 2 weken een gesprek had. We keken dan samen of het niet te druk voor me was, of er problemen waren waar ik tegenaan liep en gewoon hoe het met me ging. Deze betrokkenheid vond ik heel erg fijn. Na een tijdje was ik toe aan een nieuwe uitdaging en zo ben ik bij mijn huidige functie terechtgekomen. Omdat ik heel sociaal ben, weten veel mensen niet dat ik Asperger heb. Maar ik ben echt een routinemens. Mijn werk als functioneel beheerder is heel gestructureerd. Ik heb een lijstje met meldingen en die werk ik af. Dit werk is dus heel overzichtelijk en past daarom goed bij me."

Geef mensen een kans

"Ik ben bij de gemeente begonnen als participatiemedewerker. Eerst had ik een maandcontract, toen een jaarcontract en inmiddels ben ik doorgegroeid naar mijn huidige functie. Ik ben heel dankbaar voor de kans ik die ik gekregen heb en onwijs trots op wat ik bereikt heb. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat werkgevers meer mensen een kans geven. Er zijn veel mensen die écht graag willen werken, maar misschien wat meer begeleiding nodig hebben of bijvoorbeeld wat aanpassingen aan een werkplek. Met de juiste ondersteuning kunnen zij heel waardevol zijn voor een organisatie."