Een nieuw kunstwerk voor het centraal park

Er komt een nieuw kunstwerk in het centraal park. Begin 2024 kozen inwoners van de projectgroep kunst centraal park uit 3 verschillende presentaties De Waterloper, een ontwerp van Observatorium. Het kunstwerk bestaat uit een sculpturale druppel die lijkt te zweven boven het water van de Grote Dobbe. De vorm is geïnspireerd op de druppelvormige torenspits van de Nicolaaskerk, die vanuit verschillende plekken in het park te zien is.

Vanaf de nieuwe vlonder aan de kant van het Marseillepad komt een aparte loopvlonder van 1,63 meter breed richting het kunstwerk. Vanuit De Waterloper heb je een mooi zicht over het water, het Dorp en het Stadshart. Het kunstwerk wordt gemaakt van geanodiseerd aluminium, een duurzaam en vrijwel onderhoudsvrij materiaal.

Zowel de stadsbouwmeester als de Toegankelijkheidsraad hebben het ontwerp beoordeeld en goedgekeurd. Naar verwachting zal De Waterloper in het voorjaar van 2025 te bewonderen zijn.

De bestaande kunstwerken 'Oude Dorp, Nieuwe Stad' (Irene Fortuyn en Robert O'Brien), 'Waar ben je bang voor' en 'Monument voor een boom' (Dicky Brand), 'Interaction I en II' (Frans en Marja de Boer Lichtveld), en 'IJsslee' (Moritz Niklaus Ebinger) blijven ook onderdeel uitmaken van het park.

Observatorium (1997, Rotterdam) is de maatschap van de kunstenaars Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger. Observatorium staat voor kunstwerken waar je de werking van de verbeelding in het openbare gebied kunt ondergaan en wordt verleid tot een moment van stilstand en onverdeelde aandacht voor de wereld eromheen (www.observatorium.org).

Collage definitief ontwerp kunstwerk centraal park
Projectgroep kunst centraal park kiest uit alle ingezonden portfolio's 3 kunstenaars uit.
Eerder bericht

Schetsidee De Waterloper gekozen voor centraal park

Projectgroep Kunst centraal park, bestaande uit inwoners van Zoetermeer, heeft uit 3 schetsideeën het idee van Observatorium 'De Waterloper' gekozen om te worden uitgewerkt tot een kunstwerk.

Het ontwerp stelt een sculpturale druppel voor die boven het wateroppervlak van de Grote Dobbe zweeft. Het beeld symboliseert het water om ons heen, boven ons, onder ons en in ons. Het water in het midden van de stad vormt zowel de scheiding als de verbinding tussen het oude Dorp en het nieuwe Stadshart. Het water brengt de stad samen en geeft een moment van rust. De torenspits van de Nicolaaskerk was ook een inspiratie voor de druppelvorm. De exacte locatie in het water wordt nog onderzocht. Er wordt rekening gehouden met de bestaande kunstwerken en het deel van het water wat eigendom is van de Ambachtsheer.

De Waterloper zal van geanodiseerd aluminium worden gemaakt. Dat materiaal heeft een lange duurzaamheid en het is zo goed als onderhoudsvrij.

De projectgroep Kunst centraal park koos het idee van De Waterloper, omdat het mooi van vorm, materiaal en kleur is. Je kunt er afspreken of even zitten. De Waterloper is toegankelijk voor inwoners of bezoekers met een beperking. Door de druppelvorm van het beeld wordt een mooie connectie met het oude Zoetermeer gelegd.

Het schetsidee wordt de komende maanden uitgewerkt tot een ontwerp wat wordt getoetst door de projectgroep, de Toegankelijkheidsraad en adviseurs van de gemeente. De verwachting is dat het eind 2025 klaar zal zijn.

Observatorium (1997, Rotterdam) is de maatschap van de kunstenaars Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger. Observatorium staat voor kunstwerken waar je de werking van de verbeelding in het openbare gebied kunt ondergaan en wordt verleid tot een moment van stilstand en onverdeelde aandacht voor de wereld eromheen (www.observatorium.org).

Illustratie: Observatorium
Schetsidee De Waterloper