Zoetermeer: de ideale woonstad
Zoetermeer is een fijne stad om in te wonen. De inwoners zijn erg tevreden over deze stad. Er zijn veel ruime huizen met tuinen en bijzondere voorbeelden van unieke architectuur. Daarnaast is Zoetermeer een groene stad, met veel parken en mooie polders in de omgeving. De stad heeft een goede infrastructuur. Je kunt er makkelijk fietsen en het openbaar vervoer brengt je snel naar steden zoals Den Haag, Leiden, Delft en Rotterdam. Kortom, Zoetermeer is een complete stad: een fijne plek om te wonen en een stad waar je genoeg kunt doen in je vrije tijd.
Sociale en fysieke uitdagingen
Zoetermeer staat voor verschillende uitdagingen op het gebied van wonen. Veel wijken in de stad zijn in dezelfde periode gebouwd, waardoor veel woningen nu tegelijkertijd onderhoud nodig hebben. Daarnaast is in sommige delen van de stad het sociale contact tussen buurtbewoners minder geworden. Dit sociale contact is juist belangrijk om prettig en veilig samen te leven in een wijk. We merken dat deze problemen vaak gezamenlijk voorkomen: in wijken waar het onderhoud achterloopt, is het sociale contact ook vaak minder. Als gemeente zien we het als onze taak om deze uitdagingen aan te pakken. Zo zorgen we ervoor dat Zoetermeer een stad blijft waar mensen fijn en sociaal samen kunnen wonen, nu en in de toekomst.
Aan de slag met een nieuw volkshuisvestingsprogramma
Ook Zoetermeer heeft te maken met het landelijke woningtekort en de veranderingen op de woningmarkt. Hierdoor is het voor sommige mensen lastig om een woning te vinden in onze stad. De huidige Woonvisie uit 2015 sluit niet meer aan bij de situatie van nu. Daarom werkt de gemeente aan een nieuw Volkshuisvestingsprogramma met doelen voor de toekomst van Zoetermeer richting 2040. Hiermee willen we ervoor zorgen dat Zoetermeer een fijne woonstad blijft waar iedereen zich thuis voelt.
Het nieuwe volkshuisvestingsprogramma ronden we begin 2025 af. In september 2024 zijn de belangrijkste punten uit het programma besproken met de gemeenteraad. Deze zijn terug te vinden in de Contourennotitie.
Fijn wonen in Zoetermeer, ook met zorg en ondersteuning
Hoe zorgen we ervoor dat Zoetermeer een stad blijft waar iedereen fijn kan wonen? Wat is er nodig aan voorzieningen, zorg en woningen om comfortabel te blijven wonen als je ouder wordt of ziek bent? Over deze vragen hebben de gemeente en organisaties op het gebied van zorg, welzijn en wonen in 2021 nagedacht. De uitkomsten hiervan zijn samengebracht in de Woonzorgvisie.
Grote uitdagingen
Zoetermeer staat de komende jaren voor grote uitdagingen op het gebied van wonen en zorg. Door de vergrijzing stijgt het aantal ouderen in de stad de komende 10 jaar waarschijnlijk met 30%. Veel ouderen blijven langer thuis wonen en hebben daarbij soms zorg of ondersteuning nodig. Ook jongeren en kwetsbare groepen hebben andere wensen en behoeften als het gaat om wonen en zorg.
Er is steeds meer vraag naar nieuwe woonvormen en locaties waar mensen zelfstandig kunnen wonen met zorg en ondersteuning dichtbij. Tegelijkertijd is het lastig om genoeg zorgpersoneel, mantelzorgers en vrijwilligers te vinden om aan deze groeiende vraag te voldoen. Dit maakt zorg en welzijn duurder en mogelijk onbetaalbaar. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar nieuwe manieren om wonen en zorg te combineren.
Samen werken aan oplossingen
Om dit mogelijk te maken, moeten er woningen komen die hiervoor geschikt zijn. Zorginstellingen, woningcorporaties en de gemeente hebben hierover gesprekken gevoerd. Ze hebben besproken wat zij zelf kunnen doen en wat ze van elkaar nodig hebben. De woonwensen en behoeften van Zoetermeerders spelen hierbij een belangrijke rol. Veel mensen willen graag een eigen plek in hun vertrouwde buurt, anderen ontmoeten en zich vrij voelen.
Er is behoefte aan nieuwe, aantrekkelijke woonvormen voor mensen die anders in een huis blijven wonen waar ze niet voldoende bewegingsvrijheid hebben of zich niet prettig voelen.
Aan de slag
De gemeenteraad heeft de woonzorgvisie goedgekeurd. Maar, een visie is pas het begin. In 2025 presenteren de betrokken partijen een uitvoeringsagenda. Hierin staan concrete acties en projecten om de plannen uit de woonzorgvisie uit te voeren.
Wie doen er mee aan de woonzorgvisie?
De Woonzorgvisie is opgesteld samen met Fundis WelThuis, Humanitas DMH, Middin, Jeugdformaat, LIMOR, Fonteynenburg, vertegenwoordigers vanuit Zoetermeer 2025 - een gezonde regio Zoetermeer, Palet Welzijn, Stichting Piëzo, zorgverzekeraar CZ, Stedelink (voorheen Vestia), De Goede Woning, Vidomes en vertegenwoordigers vanuit het Stadsbouwakkoord (Bouwinvest, Syntrus Achmea) en bewonersorganisaties.