Zoetermeer pakt Jeugdzorg scherper aan
Gemeente Zoetermeer heeft een groot financieel probleem met de toenemende kosten voor bijzondere Jeugdzorg. Daarom wijzigt het college de aanpak van de bijzondere hulp aan kinderen en jongeren. Wethouder Marijke van der Meer benadrukt dat het met de meeste kinderen in Zoetermeer goed gaat en het aantal kinderen die zorg nodig heeft stabiel is: "Het zijn vooral de kosten ervan die nu de pan uit rijzen. Als we willen dat de voorzieningen die voor alle kinderen belangrijk zijn - zoals bibliotheken, sport en cultuur en stadsboerderijen - open kunnen blijven moeten we er écht voor zorgen dat Jeugdzorg veel minder geld gaat kosten", waarschuwt Van der Meer.
Het college stelt aan de gemeenteraad maatregelen voor om de kosten voor Jeugdzorg weer betaalbaar en beheersbaar te krijgen. Wethouder Van der Meer onderscheidt 3 groepen kinderen: het merendeel van de kinderen met wie het goed gaat, kinderen met een eenvoudige hulpvraag en kinderen die ernstige problemen hebben met leren, gedrag, moeilijk opvoedbaar zijn of andere psychische problemen. Van der Meer: "Het is van belang dat Zoetermeerse kinderen die écht hulp van specialisten nodig hebben, of vanwege omstandigheden niet thuis kunnen wonen, goed geholpen blijven worden met zo min mogelijk wachttijden. Maar ook voor de kinderen met een eenvoudige hulpvraag willen wij ervoor blijven zorgen dat ze op een goede manier kunnen blijven opgroeien."
In een bericht aan de gemeenteraad laat het college weten dat de kosten voor de regionaal ingekochte hulp zijn gestegen van een kleine 50 miljoen euro in 2022 tot naar verwachting meer dan 71 miljoen euro in 2024. Daarnaast besteedt gemeente Zoetermeer geld aan andere hulp voor jongeren en aan preventie.
Gemeente Zoetermeer is niet de enige gemeente die kampt met kostenstijging, het is een trend die landelijk zichtbaar is. Omdat Zoetermeer veel zorg heeft ingekocht en nog relatief weinig zelf organiseert wordt de gemeente extra getroffen door de stijging. Ook landelijk is het beeld dat het aantal kinderen dat bijzondere hulp krijgt hoog is, maar redelijk stabiel. De kostenstijging wordt vooral veroorzaakt doordat er steeds zwaardere en duurdere hulp wordt aangeboden. Daarnaast duren de hulptrajecten lang.
Hervormen Jeugdzorg
Het college heeft de raad voorgesteld om de Jeugdzorg in Zoetermeer te hervormen. Zo wil het college dat hulptrajecten zoveel mogelijk worden voorkomen en dat ze – als het toch nodig is - korter duren. Zoetermeer wil goede afspraken maken met hulpaanbieders over de termijnen om geboden hulp af te ronden. Een andere belangrijke verandering is dat er minder één-op-één hulp komt en meer hulp in kleine groepjes. Jeugdigen komen dan alleen voor individuele hulp in aanmerking als het echt niet mogelijk is om ze in groepsverband te helpen. "Natuurlijk zorgen wij ervoor dat we zo goed mogelijk passende hulp klaar hebben staan voor kinderen en jongeren in Zoetermeer die dit nodig hebben", benadrukt Van der Meer: "Wij gaan daarvoor de zogenaamde toegang tot Jeugdhulp zo inrichten dat we goed kunnen bekijken wanneer er écht gespecialiseerde hulp nodig is, en wanneer we de jeugd of hun ouders kunnen helpen met enkele gesprekken via Meerpunt of het Jongeren Informatiepunt (JIP). Daarbij moeten we ervoor zorgen dat we vooral de oorzaak van de problemen aanpakken en de jeugd helpen door hun ouders te helpen."
Naar verwachting vergadert de gemeenteraad in september over de voorgestelde maatregelen.